Alle toepassingsmogelijkheden van Aluminium

Alle toepassingsmogelijkheden van Aluminium

juni 26, 2021 Uit Door admin

Alle toepassingsmogelijkheden van Aluminium

 

Met zijn stevigheid, stabiliteit en relatief geziene lichtheid, is aluminium een materiaal met een hoop toepassingen. Men gebruikt aluminiumfolie om een ovenschotel mee af te dekken, of het dikkere metaal om auto van te bouwen. Ook leent aluminium zich prima voor het maken van metaalprofielen. Met deze profielen kun je specifieke verbindingen maken voor bijvoorbeeld systeemplafonds of andere ophangsystemen van metaal. Voor het maken van deze metaalprofielen wordt een massief blok aluminium kundig en precies omgetoverd tot het gewenste profiel. Dit gaat met een matrijs en een mal. Zodra het profiel eenmaal bewerkstelligd is, kan het zelfs nog verder worden bewerkt . Je kunt het bijvoorbeeld laten anodiseren, of juist gaan voor aluminium poedercoaten.

 

Het poedercoaten van aluminium

Het poedercoaten van aluminium is een speciale techniek om het aluminium grondig een kleur mee te geven. Dit is mogelijk in zo goed als iedere kleur. Zelfs wanneer je geen code tot je beschikking hebt, kun je een foto of een kleiner object als voorbeeld gebruiken. Bij het poedercoaten van aluminium wordt het metaal onder handen genomen door een elektrostatische spuit, waarmee een poederige verf statisch wordt en het metaal zelf geaard raakt. Vervolgens wordt alles in de oven gestopt, waar het langzaam uithardt tot een mooi stukje gekleurd aluminium. Als je die reflecterende, zilverachtige kleur dus niets vindt, kun je door middel van poedercoaten aluminium ook krijgen in een ander jasje.

 

Anodiseren van aluminium

Een ander bewijs van de vele mogelijkheden met aluminium als materiaal is anodiseren. In dit proces wordt het metaal ondergedompeld in een groot bad met zwavelzuur. Hierdoor ontstaat oxide en is het aluminium voortaan beschermd tegen oxidatie. Het laagje dat overblijft, nadat het metaal van al zijn zwavelzuur is ontdaan, is een volledig roestvrij. Buiten het feit dat aluminium dus voor veel verschillende doeleinden gebruikt kan worden, als bouwmateriaal, kun je het dus ook op verschillende manieren bewerken. Samen met zijn lichtheid en stevigheid, maken ook de mogelijkheden van anodiseren en poedercoaten aluminium tot een eeuwig toepasselijk metaal.