Zo voorkom je intimidatie op de werkvloer

Zo voorkom je intimidatie op de werkvloer

juni 29, 2021 Uit Door admin

Zo voorkom je intimidatie op de werkvloer

 

Je kent vast wel iemand die er ooit mee te maken had, of misschien heb je er zelf wel een ervaring mee; intimidatie op de werkvloer. Dit kan voor zowel de persoon die er mee te maken heeft, als voor het bedrijf erg lastig zijn om mee om te gaan. Hoe langer zo’n situatie, hoe ernstiger de gevolgen kunnen zijn en hoe moeilijker het wordt om er goed mee om te gaan. Daarom is het als bedrijf belangrijk dat je doet aan preventie en zo intimidatie voorkomt. Hoe je dit aanpakt, lees je hier.

 

Protocol ongewenst gedrag

Geen enkel bedrijf staat ongewenst gedrag of intimidatie toe en om dit standpunt voor jouw bedrijf te onderbouwen, is het slim om van te voren een protocol opstelt. Hierin staan de gezamenlijke afspraken die zijn gemaakt omtrent dit onderwerp. Zoals al eerder genoemd kan het nogal een lastig onderwerp zijn, waardoor het fijn kan zijn om hier concrete afspraken van op papier te hebben staan. Niet alleen zodat men weet hoe zij zich moeten gedragen binnen het bedrijf, maar ook om richtlijnen te hebben in hoe je zou moeten handelen mocht het toch voorkomen.

 

De vertrouwenspersoon

De vertrouwenspersoon dient ieder bedrijf te hebben zodat dit soort situaties aangekaart kunnen worden en mensen zich gehoord voelen. Je kan wel zo’n persoon aanwijzen, maar deze persoon moet ook uitstralen dat het de vertrouwenspersoon is en de werknemers zullen ook moeten weten wie deze persoon is. Dit om werknemers te motiveren hun verhaal te doen en hen vanaf begin af aan al een veilig gevoel te geven.

 

Geef het goede voorbeeld

Als je leidinggevende bent of een managementfunctie hebt, dan is het ook aan jou om het goede voorbeeld te geven. Laat jezelf niet in met intimiderend gedrag en weet wat er speelt onder de werknemers. Zij weten zo waar de grens ligt en zullen dan ook sneller jouw standpunt over nemen.