Hoe werkt metaalbewerking?

Hoe werkt metaalbewerking?

juni 29, 2021 Uit Door admin

Hoe werkt metaalbewerking?

Tijdens je dagelijkse leven kom je altijd vele metalen producten tegen; stoelen, een fiets, een blikje of misschien wel sieraden. Het lijkt erg vanzelfsprekend dat al deze producten bestaan, maar toch worden deze metalen producten door allerlei processen gehaald om het metaal zo te bewerken tot de voorwerpen die het nu zijn. Eigenlijk kun je er vanuit gaan dat dit bij metaalbewerking in Deventer, altijd gebeurd aan de hand van de volgende 4 stappen:

 

Stap 1: Opknippen

Je begint vaak met grote platen en rollen metaal die uiteindelijk dus verwerkt zullen moeten gaan worden. Om deze rollen en platen wat kleiner te maken worden zij eerst geknipt met een speciale schaar of doormiddel van een lasersnijder in een bepaalde vorm gesneden.

 

Stap 2: Buigen

Heb je de juiste vorm uit het metaal kunnen halen? Dan wordt het tijd om het metaal te buigen. Dit gebeurt met een V vormige drukpers, waar de plaat tussen komt te liggen. Metaal kan terugveren en daarom moet je het stuk metaal eigenlijk net iets verder doorbuigen dan dat je zou willen, alleen zo krijg je het gewenste resultaat.

 

Stap 3: Montage

Je hebt nu alle stukken metaal in de juiste vorm en gebogen naar wens. Al deze stukken samen vormen pas een product en zullen dan ook aan elkaar vast gemaakt moeten worden. Dit doet men door de metalen aan elkaar te lassen, klinknagels aan elkaar te maken, schroeven of lijmen. Ieder product vraagt om een andere manier, om ervoor te zorgen dat het uiteindelijk stevig in elkaar zit.

 

Stap 4: De afwerking

Je hebt nu in principe het hele product af en aan elkaar, maar de afwerking bepaald uiteindelijk hoe het er uit komt te zien. Zo kan je er een laag corrosie overheen doen, wat het metaal beschermd en er voor zorgt dat het lang mee gaat. Maar je zou ook kunnen afwerken met verf of een coating.