Zo plaats je keerwanden goed

Zo plaats je keerwanden goed

juni 26, 2021 Uit Door admin

Zo plaats je keerwanden goed

 

Als je zoekt naar een snelle maar stevige optie voor het bouwen van een muur, zou je aan een keerwand kunnen denken. Keerwanden zijn muren van gewapend beton die met een voetstuk komen. Dit voetstuk kan zowel in een L-vorm als een T-vorm worden aangeleverd, aan beide kanten van de muur of aan slechts één. Doordat de wanden op een flink fundament rusten, zijn ze erg stevig en stabiel wanneer ze ergens worden neergezet. Daarbij hoef je keerwanden, doordat ze geprefabriceerd worden geleverd, niet eigenhandig op te bouwen. Het enige dat je doet moet, is een aantal stukken keerwanden naast elkaar zetten, en ze met elkaar verbinden.

 

Toepassingen van de keerwand

Keerwanden kunnen voor een hele hoop doeleinden worden gebruikt. Zo worden zij vaak toegepast bij het bouwen van een kelder of de fundamenten van een huis. Doordat je het voetstuk onder de grond begraaft, kun je het gewicht van de aarde juist in je voordeel gebruiken. Ook worden keerwanden toegepast bij het bouwen van een kademuur. Door hun stevigheid en waterbestendigheid zijn zij meer dan bestand tegen het gewicht van grote volumes water. Als laatste is het ook mogelijk om door middel van keerwanden een mestsilo of een tuinafscheiding te bewerkstelligen. Door hun voetstuk kun je een grote bak maken, of je kunt het moderne, betonnen uiterlijk gebruiken voor een strakke muur rondom jouw erf.

 

Het plaatsen van een keerwand

Voordat je de keerwand plaatsen gaat, graaf je eerste een flinke gleuf. Deze gleuf moet de juiste diepte hebben, zodat de keerwand straks op de gewenste hoogte de grond uitsteekt. Zorg ervoor dat, voordat je aan je project begint, je goed nadenkt over de manier waarop bijvoorbeeld regenwater afgevoerd gaat moete worden. Waterbestendigheid kan immers ook in je nadeel werken. Als je de gleuf gegraven hebt, en ervoor hebt gezorgd dat de bodem zo goed als waterpas is, kun je de voetstukken in de gleuf plaatsen en de grond er weer bovenop gooien. Voordat je het weet zit je tegen het strakke oppervlak van jouw kersverse keerwand aan te kijken.